Groenveld

Afwisselende landschappen van bossen, duinen, polders en dijken met adembenemende vergezichten kenmerken de Kop van Noord-Holland. Strand, duinen, Noordzee, IJsselmeer en Waddenzee onder handbereik. In dat prachtige gebied ligt, op een steenworp afstand van het gezellige provinciestadje Schagen, een heel klein dorpje; Groenveld. Tot 1990 horende bij de gemeente St. Maarten en t/m 2013 bij de gemeente Harenkarspel. Vanaf 2013 valt Groenveld onder de gemeente Schagen.

Groenveld, met z'n kenmerkende molen uit 1529, telt slechts rond de 175 inwoners en bestaat uit 4 straten, Groenvelderweg, Groenveldsdijk, Sluiswegje en Valkkogerweg. De meeste huizen staan langs de Groenveldsdijk. Bekijk het dorp van alle kanten vanuit de lucht, in de fotogalerij of bekijk het dorp Groenveld in de wintermist (december 2016).

 

Vroeger

Van oorsprong bestond dit dorp voornamelijk uit agrariërs, zowel veeteelt als landbouw. De veeteelt is geheel verdwenen. Er zijn nog 5 telers actief in bloembollen, (poot)aardappelen, wortelen, kool, suikerbieten en veevoer. In de loop der tijd zijn er steeds meer mensen van 'buitenaf' komen wonen. Liefhebbers van het platte land. In het verleden was Groenveld een soort overslag haventje. De boeren brachten hun oogst bomend met kleine schuiten naar Groenveld alwaar de lading werd overgeladen op een grotere schuit van de beurtschipper die het naar de veiling bracht.

Op de hoek Sluiswegje-Groenveldsdijk was een sluisje. Hier moest het niveauverschil tussen polder en ringsloot overbrugd worden. Na de ruilverkaveling van 1952 verdween het, evenals de sloot met bruggetjes langs de Groenveldsdijk.Klik hier om foto's uit het verleden van Groenveld te bekijken.

 

Wat is er te doen?

De markante poldermolen uit 1529, 'de Groenvelder', is tijdens de Nationale Molendag te bezichtigen. Onze gedreven molenaar Fred Prins kan u er alles over vertellen. Klik hier voor meer informatie over de molen.

In de lente kunt je genieten van bloeiende bollenvelden die rondom Groenveld hun kleurenpracht tonen.

Rond Groenveld kun je fantastisch fietsen langs dorpen zoals Sint Maarten, Stroet, Groenveld, Dirkshorn, Waarland, Oudkarpsel en Tuitjenhorn. Je fietst door Groenveld tussen de fietsknooppunten 50 en 51. In de directe omgeving ligt de beroemde, 800 jaar oude Westfriese Omringdijk. Ook daar kun je fantastisch op fietsen. Door de hoogte waarop je fietst heb je een geweldig uitzicht. Neem een kijkje op: Westfriese Omringdijk

Ook kun je er naar hartelust kanoën en als we hopelijk weer eens een echte winter krijgen, schaatsen. Vanuit Groenveld kun je met een kano of een roeiboot overal naartoe varen, echter er is een bottle neck: het bruggetje bij Dirkshorn is rond de 60 cm hoog. Dus je moet je wel even klein maken om eronder door te kunnen varen. En met schaatsen is het klunen geblazen op deze plek.

De bekendste vaar/schaatstocht is een 'rondje Waarland', zie o.a.: Kanoroutes Waarland.

Op loopafstand bevindt zich een fraai aangelegde 18 holes golfbaan: Golfclub Dirkshorn.